Kvinnliga ledare – var är ni?

Imorgon är det näst sista gången av min ettåriga styrelseutbildning via Styrelsekraft. Vi är 25 driftiga, kloka och ytterst kompetenta kvinnliga ledare som samlas en gång per månad, enbart i Skåne. I Småland samlas ytterligare 25 kvinnor, i Halland också, i Blekinge och i varje region norrut. Varje adept har en mentor, flertalet av mentorerna är kvinnor och erfarna styrelserepresentanter. Projektet Styrelsekraft har pågått i flera års tid, det innebär att flera tusen – handplockade och särskilt utvalda – kompetenta kvinnor nu har genomgått denna gedigna utbildning.

Samtidigt presenteras AllBrights årliga (sedan tre år) rapport för 2014. AllBright är en stiftelse som verkar för mer diversifierade ledningsgrupper och styrelser. Deras siffror visar att andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper, efter att ha ökat från 14 % 2012 till 18 % 2013, i år ligger kvar runt 18 %. Utvecklingen har stannat av.

15 av börsbolagens VD:ar är kvinnor, 238 är män. Vid 2013 års undersökning var 14 VD:ar kvinnor, 2012 var de 9 stycken.

14 börsbolag är nytillkomna. 8 av dem har inte en enda kvinna i ledningsposition.

Börsen har totalt 253 företag. 82 av dessa har inte en enda kvinna i ledningsposition. 2013 var siffran 86, 2012 var den 100. En liten ljusning är att vi för första gången i år har fler företag med minst en kvinna i ledningsgruppen, förra året var det vanligast med noll kvinnor i ledningsgruppen.

AllBright har en svart lista. Här hamnar de företag som inte har en enda kvinna i ledningsgruppen. Ett flertal välkända företag finns med på listan, bland annat Stora Enso, Getinge och Trelleborg.

AllBright har räknat ut att vi, med nuvarande utvecklingstakt sedan rapporterna startade för tre år sedan , har en jämställd representation i ledningsgrupper och styrelser först år 2041.

Vad beror detta på?

Har Jens Spendrup rätt, när han menar att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor? Nej, så är det förstås inte. Jag möter fantastiska kvinnor i mina olika nätverk. Och kvinnorna i Styrelsekraft utgör en sprängkraft av kompetens.

Gör vi kvinnor oss inte tillgängliga för uppdrag, så som Heidi Avellan hävdade i Sydsvenska Dagbladets ledarspalt? Kanske. Har vi fått höra att vi inte är tillräckligt kompetenta så många gånger, är det fullt möjligt att vi har börjat tro det själva. Vår självkänsla kan ha körts i botten av det eviga manliga mantrat. Saker som upprepas tillräckligt många gånger, har en tendens att uppfattas som en sanning till sist. Det skulle även förklara frånvaron av F! i den här debatten.

Anser vi att det är för mycket självhävdelse, egon och för lite “kavla-upp-ärmarna-och-göra-något”-anda i ledningsgrupperna? Definitivt. Och det är möjligtvis det som skrämmer. Enbart det faktum att ett flertal manliga börs-VD:ar sitter i tiotalet börsstyrelser, visar på att de inte kan hinna uträtta mycket i sina respektive uppdrag.

Så alla ni duktiga och kompetenta tjejer där ute. Res på er, sträck på ryggen och anta utmaningen. Ni behövs! Jämställdheten kan inte vänta till år 2041.

Mest lästa
Blogg

Prenumerera på våra blogginlägg och håll dig uppdaterad!

Vi åtar oss att skydda din integritet på hemsidan