Grothbolagens historia

9.7.1994

Året är 1994 när två drivna drömmare gifter sig i Stora Råby kyrka utanför Lund. Två som drömmer om en bättre värld. Lillemor och Carl Groth. En jurist och en ekonom. En smålänning och en skåning. En Kanin och en tiger (tigger) upplägget: två doers som visste att livet är fullt av möjligheter. Något vi håller fast vid än idag.

Det började med kostymer.

Efter att ha jobbat på domstolar och som konsulter inom organisationsutveckling landade vi år 1996 i Bryssel. Medan vardagen kretsade kring strategi- och ledarskapsutveckling i företag och organisationer, upptäckte vi att även ett jobb på posten krävde kostym. Utbudet på kostymer? Minst sagt begränsat. Det fanns bara väldigt dyra märkeskostymer eller dåligt sydda av lägre kvalitet för den postanställde att välja mellan. För att ge även dem möjlighet att bära en kvalitetskostym till ett lägre pris, skapade vi tillsammans med några kollegor en outletbutik: The Fashion Outlet. 

Affärsidén: Businesskläder till fabrikspriser. 1997 och vårt första bolag hade sett dagens ljus. Med två söner i bagaget, Arvid och Edvin, åkte flyttlasset hem till ett böljande södra Sverige tre år senare. 

Lillemor började arbeta som strategisk utvecklare för Helsingborgs stad, medan Carl under tiden som konsult hade utvecklat ett företag som arbetade med rehabilitering av personer med psykiatriska funktionsnedsättningar. Nu ville han föra det lyckosamma konceptet vidare till andra vårdenheter och startade då det som skulle bli Partnergruppen.

Att utmana traditionella synsätt.

När Lillemor år 2004 var mammaledig med tredje sonen Axel, slutade hon att enbart coacha hemifrån köksbordet och blev en del av Partnergruppen – hon också. Vi hade då hunnit förvärva tre av åtta enheter för vård och rehabilitering. Det var roliga år fyllda av utveckling, nya förvärv och framtidstro. Fast även av avveckling. För ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. När en av vårdenheterna trots stora insatser inte nådde upp till den kvalitetsnivå vi önskade, bestämde vi oss till sist för att avveckla den. 

Hos oss på Partnergruppen placerade kommuner och regioner ofta de fall som de själva inte klarade av eller hade resurser till. Vi lärde oss om mänskliga behov och beteenden, krishantering, lednings- och kvalitetssystem och mycket annat under den här tiden.

Vår modell för rehabilitering utmanade det traditionella synsättet. Vi bestämde oss för att utforska varje enskild persons förmågor som fortfarande fanns kvar. Utifrån dem byggde vi sedan stegvis upp deras egenkraft, självtillit och acceptans för att bättre kunna hantera samhällets alla utmaningar i deras vardag. Även om vi hade fem läkare och 35 sjuksköterskor i verksamheten, såg vi att det ibland trots allt är ett leende som är den bästa medicinen. 

När vi sålde Partnergruppen 2010 omsatte vi 135 Mkr och verksamheten bestod av åtta vårdenheter, drygt 300 medarbetare och 225 platser för vård och rehabilitering. Vi var stolta över det vi skapat – nu var det dags att låta andra föra gruppen vidare.

Den som går vilse hittar nya vägar.

Vi bestämde oss för att använda pengarna från försäljningen till att bli goda investerare. De fastigheter vi valde att behålla blev grunden till det fastighetsbestånd vi äger idag och som har ett socialt innehåll med samhällsnytta. Och så påbörjade vi arbetet med att skapa en ny familj. 

År 2011 blev StaketLarm i Tollarp en del av oss och är det fortfarande. År 2012 kom nästa familjemedlem, Swedsecur i Helsingborg. Eftersom StaketLarm arbetar med områdesskydd utomhus och Swedsecur med säkerhet inomhus, hade vi en idé om att föra ihop företagen. Efter många försök förstod vi till slut att de befann sig i olika branscher. Det är tur att vi lär oss av våra misstag! 

Vid det här laget bestämde Lillemor sig för att slutföra sin bok ”Konsten att tina en frusen själ” och lämnade över det operativa ansvaret till Carl. Tillsammans med vår fastighetspartner förvärvade han då akustikföretaget Montagegruppen. Det blev startskottet till en hel företagsgrupp under det gemensamma företagsnamnet OGI. Tillsammans med en av våra kollegor från Bryssel som nu bor i Norge, föddes idén om ett norskt syskon till StaketLarm. På det sättet kom Drammens Port- og Gjerdefabrikk att bli en del av Grothbolagen. 

Hösten 2017 fick vi en förfrågan. Lydiagården, en välrenommerad klinik för cancerrehabilitering, behövde hjälp med att moderniseras och komma på fötter ekonomiskt. Vårt svar? Ett tveklöst: Vi kör. Det innebar att ytterligare en härlig familjemedlem kom in i värmen. Tillsammans med Lydiagårdens kompetenta personal påbörjade vi även ett intensivt samarbete med forskare vid Lunds universitet.

En ny resa har börjat.

I samband med att Swedsecur vandrade vidare till en ny företagsgrupp, bestämde vi oss för att sluta vara investerare. Istället ville vi fokusera på att stärka både företags och människors förmåga att bli deras bästa version av sig själva. En ambition som är lika bärande än idag. 

Vid denna tidpunkt utökade vi även familjen med en grupp fina och välskötta entreprenadföretag – du finner dem under fliken Våra verksamheter. Från kostymer till entreprenad, från Bryssel till Lund. 

Och nu har vi startat en ny spännande resa tillsammans: en utökad familj med hög kompetens, nytt huvudkontor och ännu fler samarbeten.

 Och Grothbolagen växer vidare. Vi växer vidare.