4) Att hitta pengar, stöd och hjälp

Pengar utgör ett av de vanligaste hindren mot att starta företag. Men tänk om vårt fokus på pengar också utgör vårt största hinder mot att lyckas genomföra våra visioner? Min gamle mentor och företagsguru brukade säga till mig: “Lillemor, om du startar företag enbart för att tjäna pengar, blir du troligtvis inte rik.” Han brukade tillägga: “Om du kan avhålla dig från att köpa dyra bilar de första tre åren, då kommer det att gå bra.”

Han har rätt. Pengar är energi som ska användas för att skapa mervärde och glädje för kunderna, sedan löser sig på något sätt även din egen ekonomiska situation. Ställ dig frågan: På vilket sätt blir världen fattigare utan ditt företag? Hur blir det bättre än så här?

Öppna ditt hjärta för människor som älskar att få hjälpa dig med din livsuppgift. Kommuner, myndigheter och nätverk är fyllda av människor med kompetens och kontakter som är guld värda. Nyföretagarcentrum och Almi kan vara till god hjälp i affärsutvecklingen. I nätverket “Ambassadörer för kvinnors företagande” finns kvinnor som är verksamma i din bransch och som kostnadsfritt gärna businesscoachar och leder dig rätt så att du slipper de första nybörjarmisstagen. Det finns även nätverk för s.k. business-änglar som stöttar olika verksamheter både med pengar och tips. Men var noga med att deras tips leder dig vidare mot din vison, det är ditt livsverk och inte deras.

Ofta känner vi oss osäkra och väldigt rädda att någon ska konfrontera oss när vi berättar för andra om vår affärsidé. Du kanske är ung, kvinna, utan utbildning eller snygga titlar som anses något värda i vårt samhälle? Glöm det, tala från din inre auktoritet, lita på din passion och ditt engagemang för din vision. Det du behöver hjälp med är istället en bärande affärsmodell. Det kan handla om hur du kan attrahera rätt kunder, nå dem och synliggöra dig själv för dem, och samtidigt hålla nere kostnaderna, fakturera smartare och hitta investerare för steg 2 när företaget tar fart.

Ta det steg för steg, plocka de lågt hängande frukterna först. Undvik stora investeringar och fasta kostnader i början, allt du äger kommer att äga dig själv till slut och tynga dig. Det mesta ordnar sig, bara du ser till att hålla den ursprungliga känslan och energin i din vision levande.

Och vad är det för dig att leva i överflöd? Tänk om pengar och prylar bara är en liten del av det? Tänk om det egentligen handlar om att vara med dem du älskar och att som jobb göra det du älskar och brinner för?

Mest lästa
Blogg

Prenumerera på våra blogginlägg och håll dig uppdaterad!

Vi åtar oss att skydda din integritet på hemsidan