Sälja = hjälpa

Många har en bild av säljare som någon som inkräktar, och försöker kränga på alla de möter något som vi absolut inte vill ha, men har svårt att tacka nej till. Nidbilden är dörrförsäljaren med foten kvar i dörren, medan någon där innanför förtvivlat försöker stänga för att avsluta samtalet. Och visst, det finns en mängd oseriösa försäljare, inte minst när det gäller telefonförsäljning. Men handen på hjärtat, de oseriösa finns tyvärr inom alla andra branscher också. Seriösa säljare har istället en produkt eller tjänst som han/hon vet kommer att hjälpa kunden!

För att kunna hjälpa kunden måste vi förstå den personens eller det företagets situation. Och då handlar det inte bara om att lyssna på vad de säger, utan även på vad de inte säger. Känn in dem! Använd din intuition och medkänsla! Vilka är kundens svordomar? Vad får dem att ligga sömnlösa? Om du nu sätter dig in i kundens situation och bekymmer, du känner in hur det är att befinna dig på kundens stol och du vandrar en stund i tankarna i kundens skor… Och nu kommer det in en säljare på ditt kontor som föreslår en lösning på just de problem som du grubblar på och som håller dig vaken om nätterna. Hur skulle du då uppfatta den personen som föreslår lösningar på just dina problem? Som efterlängtad och utskickad av skyddsänglarna, eller hur?

Så alla ni säljare där ute som inte känner er bekväma med att sälja. Ställ er frågan: Vem är din kund? Vilka behov har kunden? Vilka önskemål? Finns det några krav som måste uppfyllas? Fundera sedan på vilket sätt just du kan hjälpa kunden med din produkt eller tjänst. Och hur vill kunden bli nådd?

En vän till mig som är en duktig retoriker, Jennie Gotsis på Tala Tydligt AB, gav mig nyligen en bra mingelpresentation, som också kan användas som en slags affirmation för att tydliggöra för dig själv på vilket sätt just du bidrar till en mer bekymmersfri värld för dina kunder. Fyll i luckorna som är prickade:

Jag hjälper……………………………………….

…att…………………………………………………

…med hjälp av…………………………………..

…och det är bra för…………………………….

Typ för mig just nu: Jag hjälper alla er säljare som läser det här att förändra er självbild med hjälp av en enkel övning och det är bra för då kommer era fantastiska produkter och tjänster att hjälpa era kunder till ett rikare, gladare och mer bekymmersfritt liv/affärsliv.

Så vad gör ni kvar här på bloggen? Ut och hjälp era kunder nu!! Lycka till!

Mest lästa
Blogg

Prenumerera på våra blogginlägg och håll dig uppdaterad!

Vi åtar oss att skydda din integritet på hemsidan